Real time!!

Heb het gat in de markt gevonden hoor: een kookboek, gebaseerd op de werkelijkheid!
Vele ervaringen geleden vielen twee tv (koks) persoonlijkheden al door mijn culinaire mandje, te weten Janny van der Heyden en Yvette van Boven.
Als duo presenteerden ze een menu wat íedereen kon maken.
Opgetogen togen ze met een boodschappenmandje op pad om alle ingrediënten even lekker vers te halen.

Ingrediënten die íedereen om de hoek kan kopen!
Korte tijd later was hun mandje rijk gevuld…

op de Albert Cuyp…

Flabbergasted constateerde ik, dat ik voor hetzelfde mandje ingrediënten, minstens zestig kilometer gemotoriseerd (en snel) zou moeten afleggen, om het gerecht dezelfde dag op tafel te krijgen. (net als het merendeel van de hobbykoks in ons kleine landje)
Exit Janny en Yvette

Sindsdien zijn er vele keukencelebs van mijn lijstje geschrapt.
Naast onmogelijke ingrediënten, heb je pannen nodig die in een normaal keukenkastje schitteren door afwezigheid, (wok)branders die niet misstaan in restaurant- of instellingskeuken en spatels, vorken, messen, spiesen, blenders en hakkers die bol.com te boven gaan.

En dan laat ik nog even in het midden hoe lang de immens populaire en veelgeprezen dames en heren spijsbereiders denken dat de gemiddelde huis-tuin-en-keuken-prinses nodig heeft om het gerecht op tafel te krijgen…

Dus in mijn kookboek begint de kookwekker te lopen op het moment dat de mis en place aanvangt. Het wassen, snijden, hakken, pureren, sauteren, blancheren, marineren etc. neemt naast garen, afbakken, opmaken en opdienen, de meeste tijd.
Het wordt dus een soort ‘real time’ kookboek! Dat verdient elke hobbykok!
Niks frusterender (en ontmoedigender) dan licht panikerend, roodhoofdig en zwetend boven de pannen hangen in de wetenschap dat de beloofde kooktijd al met anderhalf uur is overschreden en de gasten alle bijpassende wijnen al hebben geprobeerd om het knagende hongergevoel te stillen.

Vorige week nog passeerde een heerlijk lunchgerechtje, waarvoor ik alles in huis had. Supersimpel en snel: tortilla muffins. 20 minuten + 25 minuten oventijd (hoe eerlijk!)
Bekleed de muffinvorm met tortilla, kluts wat eieren, speur in je koelkast naar wat restgroente en vers kruid. Rasp wat kaas en hoppa, in de oven.


Wel… probeer eens redelijk droog en stug tortilladeeg in een muffin vormpje te krijgen…


Drie kwartier later waren de vormpjes min of meer bekleed en het ei wat ik erin goot grotendeels ónder het deeg verdwenen. Woest en verhit raspte ik de kaas erover en flikkerde het geheel in de oven.

Toen ik (eindelijk) opdiende kreeg ik louter complimenten over het heerlijke lunchhapje, de schatten!!

Jeanette

Delen is lief! Makkelijk via onderstaande links of faceboook

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Jouw ambitie om te schitteren wordt nog eens jouw val, vrees ik, wat ook kan: twee pannetjes vullen met water, water aan de kook brengen, nog blikje rode sausachtige prut opendraaien, in pan 1 warm laten opwarmen, water in pan 2 is nu ook heet: pasta er in, 8 minuten, dan afgieten (het water🌝} verdelen over de borden. Met ovenwant het blik pak en verdelen over de pasta, leuk het op met een groenblaadje…
    Dat is meeeeeeer dan genoeg,

    1. Culinairbarbaar ☺️

  2. Wat ziet het lunchgerecht er toch heerlijk uit……..En de rest is herkenbaar. Vele kookboeken en maar 1 of 2 gerechten heb ik eruit kunnen halen om te bakken, te braden etc….. je brengt mij op een idee. De kookboeken kunnen naar de kringloop. Wie weet kom jij dan in de kringloop mijn kookboeken tegen om vervolgens dezelfde problemen tegen te komen.

    1. Om precies die reden koop ik geen kookboeken meer (tenzij héél bijzonder); google wat lekkere receptjes en neem de bereidingstijd met een dikke korrel zout!!

Geef een reactie

Your email address will not be published.