Over wesp en karma

En toen zat ik een boodschappenlijstje te maken. Een dikke luie wesp vliegt luid zoemend en gedesoriënteerd om mij heen.
Donker buiten, dus no way dat hij met vriendelijke dwang zelf het luchtruim kiest.

Zet verschillende uitzetprocedures in.
Niks helpt, dus de stofzuiger. Met lange slang en vermogen op wespvriendelijk, zuig ik ‘m op.
Hij tikt even in de bocht van de buis maar land redelijk zacht in het stof.
Ik zie m zitten (heb geen stofzak), naast een zeefje wat eerder is ‘losgeslagen’!

Heb nu twee uitdagingen: het zeefje uit het stof krijgen en de wesp z’n vrijheid terug geven. Meestal open ik het deksel boven de vuilcontainer en stort de opgezogen inhoud af, maar dat is geen optie.
Wesp en zeefje zouden gezamenlijk ten onder gaan in afval, terwijl ze dat beide niet zijn!!
Bedenk dat ik het stofcontainertje moet legen in een brede open bak. Wesp kan dan het stof van z’n vleugels schudden en rustig een nieuwe overwinteringsplek zoeken en ik kan het zeefje veilig oppakken.

Maar… het regent! Dus valt mijn plan in duigen. Wesp zou de combi water-stof niet overleven.
Zie ‘m licht stuffig en hevig verontwaardigd door het stofcontainerraam kijken, nog groggy van zijn reis door de stofzuiger slang.
Ga voor de minst aantrekkelijke optie: stofcontainer legen in de bijkeuken. Voorzichtig stort ik af in een grote emmer.
Met z’n ‘last in first out’ voordeel bromt wesp geïrriteerd boven op de berg stof. Schep ‘m op met een theezeefje en blaas voorzichtig zijn vleugels stofvrij. Transporteer het beestje naar het houthok, alwaar ik hem de mooiste overwinteringsplekjes wijs.

— Met schaamrood herinner ik mij een minder wespvriendelijke blog uit 2019.
Nu mijn karma weer in evenwicht is, mag ie (nogmaals) worden gelezen! http://www.midlifepleasures.nl/alledag/klimaatdepressief-of-ecohypocriet/   —

Mijn boodschappenlijstje ligt halfaf op tafel; de supermarkt allang gesloten. Zo gaat het vandaag de hele dag; elke aangevangen activiteit wordt bruusk afgebroken door een nijpend probleem.
Of is dat juist de kenmerkende en terugkerende realiteit van de chaoot…

Jeanette

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik vermaak mij weer met deze verhalen. Ik zag bij een vriendin een prachtig spinvriendelijke methode. Ze plaatste een glas op de spin. Toen de spin begon te wandelen schoof ze onderlangs een papiertje. Op deze wijze transporteerde ze de spin naar buiten. En ik denk dat ik dat ook maar eens probeer. Overigens heb ik ook spinnenkarma opgebouwd.

    1. Dank!.
      De ‘glas-papiertje’ methode gebruik ik ook voor spinnen. Maar die blijven meestal wat rustiger zitten dan wespen…

  2. Schitterend maar heb de wesp niet gespot 🤗❗

  3. Een schitterend verhaal Jeanette !! Spinnen, Bijen, Lieve heersbeestjes,Libellen enz enz in ons Tuinhuis doen wij al tich jaar met de methode v,h, glas en een kartonnetje. Maar als je een wespennest hebt word je daar ECHT niet vrolijk van. Levens gevaarlijk!!! Dus cremeren wij zo’n nest van wespen, misschien niet zo humaan….. Onze buurman op de Tuin verderop heeft in de sloot moeten springen en met de Ambu naar het Z.H. vervoerd!! Sorry wij zijn dus helemaal geen fan van de Wesp.

Geef een reactie

Your email address will not be published.