Omarm de amoebe!

Inclusiviteit is hot! Er gaat geen dag voorbij waarop wel iets of iemand wordt gecanceld, gedist, geskipt, geomitteerd of, in pre-millennium-nederlands, tragisch buiten de boot valt.
Aan ons de schone taak de drenkeling weer binnen te halen en op te nemen in de warmte van de medemenselijkheid, empathie, liefde en zorg.

Groot was de schok om via een (wetenschappelijk?) onderzoek naar het effect van emoji’s, geconfronteerd te worden met  mijn éénzijdige visie over inclusiviteit; deze betreft alleen de gewervelden!!!

Dat emoticons mij konden drijven tot zoveel kortzichtigheid was stuitend!!
— mijn gevoel overbrengen via uitdrukkingen op de ‘gezichtjes’ van emoticons is eigenlijk al een heel veeg (zo niet uiterst zorgelijk) teken!! 😜
Zoek me soms scheel om dat ene passende kopje te vinden, tussen de tientallen voorbeelden die de snaar nét niet raken!
Baal dat ik in mijn email maar twee emoji’s (lach of huil) kan creëren en heb de neiging om in geschreven brieven een smiley te tekenen! —

Naast mensenkopjes zijn dierenemoji’s populair. Hoe meer gegoogel naar die smachtende, eenzame, zwijgende, huilende, woedende, hebberige of oneindig trouw ogende diertjes, hoe groter de keuze in beestenkoppies of -lijfjes met menselijke trekjes. 😹
Daar wringt het op verrassende wijze; wij koesteren de gewervelden!
De ongewervelden verliezen het in de wedloop naar populaire emoji!!

Ok, inmiddels zijn de spin en de slak 🐌 opgenomen in de emoji galerij en zelfs de inktvis of zeester kun je vinden; wel gespeend van elke emotie!
En hier en daar zie je zelfs een plant of een boom (mits herkenbaar!).
Maar onherkenbare levensvormen zoals platwormen, schimmels of amoebes hebben hun weg naar emoji-land nog niet gevonden!

Het gebrek aan inclusieve emoji’s schijnt verstrekkende gevolgen te hebben; het staat onze bewustwording van biodiversiteit in de weg!!
Eigenlijk verrast deze conclusie mij niet, als je gelooft dat melk in de fabriek gemaakt wordt, een ei van tarwe of mais en niet kunt bedenken dat het hammetje ooit aan een varken zat, hebben we in het creëren van leerzame emoticons nog een lange weg te gaan!

Laten we de amoebe omarmen en massaal op zoek gaan naar een amoebe-emoji; wie weet vormt dat het eerste ieniemienie stapje naar een pril bewustzijn van wat er (ook) leeft!

Jeanette

Noot: ik zag de humor in de ridiculiteit van een onderzoek naar de invloed van emoji’s op onze visie over biodiversiteit! 😜

Bron info: Scientas, interview Mattia Falashi

3 reacties

  1. En daarom…Ik hou van jou! Geen emoticon kan dat echt duiden, maar je hebt het wel weer ff “spot on ” neer gezet (# 😜 duidelijk 😁)

  2. Groeten uit Spanje Jeanette…we zijn helemaal blij met de 😊

  3. Ze zijn er wel hoor, die ongewervelde emoticons 🐌🪱

Geef een reactie

Your email address will not be published.