Hoezo, vol liefde?

Spreek mezelf opnieuw streng toe: “Het is klaar! Ik doe het niet meer!”
Hóe tenenkrommend wil je het hebben? Word buitenproportioneel en ongenuanceerd kritisch! Dat is wat het met mij doet!
Word gewoon een zeikwijf!
Om vervolgens weer op de bank te ploffen en me door de volgende aflevering heen te ergeren: onvoorstelbare ego’s volledig beteuterd af zien druipen en verstandige zelfkenners met winden mee zien draaien. Zit weer klaar om feodale heersers te willen afbranden, groothartelijke vrije geesten te omarmen, perikelen te aanschouwen, ego’s te zien verschrompelen en liefde te zien opbloeien in:
B&B Vol Liefde

Deel de deelnemers in drie categorieën in: ok, mwah en losers.
Om te voorkomen dat ik alleen maar zeik, probeer ik the good vibes te vangen! En dat betekent favorieten, zoals Debbie en natuurlijk Paul, Marian en Olof ook wel een beetje.
Mijn lijst antipathieën is groter en ik ga ongegeneerd en hardop los tegen die sukkels, maar voel soms toch ook een zweempje sympathie.

Dat ongemak schuurt is één van de pijlers van het programma.
De teleurstelling, dat de introfilmpjes een totaal ander beeld schetsen dan de werkelijkheid! En de taaie hoop dat het uiteindelijk toch meevalt.
Onbeantwoorde gevoelens, miscommunicatie en soms ook medelijden.
Hoe groot de mismatch ook is, het wegstuurmoment is niet zo makkelijk.
Uitzonderingen bevestigen ook hier de regel, want zolang er nog een blik nieuwe kandidaten kan worden opengetrokken, verdoe je geen tijd met de kanslozen!

En als ik denk het allemaal al te hebben gezien, word ik soms verrast. Zoals door Debbie. Had haar net getypeerd als licht chaotisch, maar met-beide-benen-op-de grond, stuurt ze haar twee mannen naar een ’open-je-hart’ yogasessie!! Ze moeten onder andere intunen op het borstgebied. Paul en Han doen hun best. Wellicht mentaal verlicht, verlaten ze later strompelend de ruimte!! “Een fysieke afvaller!”, zegt Debbie.
Ook dat blijkt een criterium.

Oooh, en Joy op z’n berg! Knap hoor dat ie z’n eigen koninkrijkje heeft geschapen, maar het ego viert hoogtij.
Vragen beantwoord in wollige woorden, waardoor de gesprekken al snel zweven. Het gaat om chakra’s, energiestromen en het levelen daarvan. De dames vinden meer troost bij elkaar dan bij hun beoogde lover.
“Je bent een fijne aanwezigheid!”, zegt de king. — hoe bedenk je ‘t? —
En “Neem vooral even ruimte voor jezelf” is toch gewoon een vriendelijke vertaling van een kattig “Nu even niet!”?
Hij stuurt niet, maar gut, hoe krijgen ze die energiestromen dán bij elkaar? Zij gaat nog even ‘invoelen’ wat ze wil.

Geen idee of het woord ‘hork’ van oorsprong Zweeds is en omgaan met schapen maakt dat je mekkerend gaat lachen; ik zie een combi in Bram. Bram heeft een b&b, waar ik tot nu toe slechts éénmaal gasten heb gezien. Met een camper. Want daar houdt Bram van, gasten die zichzelf kunnen redden.
De kandidaten worden vooral getoetst op groene vingers.
“Laat maar eens zien wat jullie kunnen!” is zijn mantra.
Tijdens het planten worden cruciale vragen gesteld. Hij vindt zichzelf niet subtiel! “Gehgehgehgeh!”
Bram is naarstig op zoek naar een tuinvrouw die hem vooral alle ruimte laat.

Met een keuken, volledig ingericht naar middeleeuwse stijl met hedendaagse inzichten, is koken bij Bram een uitdaging en goeie fik stoken een vereiste voor de kandidaten!  
Ik moet Bram nageven: vlugklaartjes staan niet op het menu.
Carolien vindt hem grappig… en ook knap…  

— ik vind Bram ook grappig; als onderwerp… mis elk gevoel voor humor, maar dat is persoonlijk! —
Ze valt op mannen met lang haar(…) en heeft liefdevol zelfgemaakte brouwsels meegenomen. “Oooh, chill! Gehgehgeh!”
De verleidingskunsten ten spijt, het arriveren van een volgende kandidaat kan elk verworven gevoel van zekerheid ruw verstoren!

Leendert. Leendert is een verhaal apart. Hij kan niet alleen zijn. En alles wat vult is goed. Totaal onvoorbereid op eventuele wensen van dames in kwestie, slaat hij met het aanbieden van een slaapplek (en niet meer dan dat) de plank al twee keer mis! Maar goed, de warmbloedige en immer vrolijke Thalia maalt nergens om. Alleen lopen de gevoelens niet synchroon. Waar Leendert zich verheugt op wat meer warmte tussen de lakens, volgt Thalia haar eigen zedige ritme.

Als ze dan ook nog eens teveel ‘aanwezig’ lijkt voor nieuwe kandidaten, besluit Leendert haar op de reservebank te zetten. Hij stuurt haar naar huis met de belofte dat ze weer mag komen. Ook Thalia doorziet deze strategie: “Adios amigo!” zwaait ze Leendert toe en verdwijnt, waarschijnlijk voorgoed.
Suzanne weet wat ze wil en is daarmee in eerste instantie best wel veel ‘vulling’ voor Leendert! Ze eet geen producten waarvoor een dier is doodgemaakt. Nee Leendert, óók geen vis en ook geen slakken!

Loungende diva Marian heeft iets ontwapenends (en iets met haar bovenlip, die lacht niet mee). Marian is trouw aan haar gevoel, ze vindt het allemaal gezellig. Ed manoeuvreert zich actief aan haar zijde en schuwt daarbij de aanraking niet. Nodigt haar uit voor een diner-voor-twee en Marian vindt dat gezellig!
Bij vriendinnen én haar huisvriend (met halsband) passeren de kandidaten de revue.
Ooh, en Olof, brave Olof! Hij slaapt in een berghok, klust zich door de dag en geniet van kleine aandachtsmomentjes van wie zich ook in de residence bevindt op dat moment. Ligt goed bij alle vriendinnen en Marian vindt hem gezellig! Maar Olof vergeet om een webje te spinnen!

En Walter… Walter kan ik nog even niet aan…
Maar… B&B Vol Liefde is nog niet afgelopen, dus wellicht komt er een vervolg en kan ik Walter wél aan!
Pfff, ben blij dat “We zijn er bijna!” weer begint; slow tv in optima forma! Mocht er al een antipathietje tussen zitten dan droogt mijn kritiek wel op in het gestage gekabbel van het programma
.
.
.

Jeanette

Geef een reactie

Your email address will not be published.