Gedoogbeleid…

Mijn haat-liefde verhouding met spinnen heb ik eerder gedeeld in http://www.midlifepleasures.nl/alledag/gespinte/ maar dubbel glas tussen mij en de zespotigen voorkwam een te intieme relatie.
Doch, sinds zo’n week of zes, gedoog ik twee spinnen in mijn badkamer (die aan de slaapkamer grenst…)
Het is een lang proces geweest; telkens wanneer ze buiten zicht waren, zat ik niet geheel rustig in bad of op de plee. Je weet maar nooit of ze plots je gezichtsveld binnenlopen als je niet in staat bent te vluchten!!
Maar ik heb hun gedrag grondig bestudeerd en ik moet zeggen: voorspelbaarheid troef!!

De band heeft zich inmiddels dusdanig verdiept dat ik ze met naam aanspreek: Truus en Toos. Beide huisspinnen (Tegenaria domestica), behorende tot de familie van trechterspinnen (Agelenidae), dit ter info voor de liefhebbers.
T&T bestudeerden in eerste instantie kameraadschappelijk samen hun nieuwe omgeving, maar scheidden spoedig van tafel en bed om over te gaan tot LVAT (living very apart together).

Misschien zegt het iets over de verhoudingen dat Truus is blijven zitten en Toos zich heeft teruggetrokken tussen douche en kast.

Meet Truus

Truus’ buishuis; Truus zit binnen

Truus intrigeert! Ze heeft iets ongenaakbaars…
Ze laat zich moeilijk fotograferen en heeft een hekel aan licht. Álle licht, dus overdag is ze spoorloos en ’s avonds is ze buitengewoon ontstemt als ik de lampen aandoe. Een buisje door het plafond — geen idee waar het voor dient — is Truus’ perfecte schuilplek. Maar ik heb haar in al die weken nog niet één keer haar ‘buishuis’ in zien vluchten!!! Ze is er en zolang ik haar in de gaten houd beweegt ze niet. Maar ik heb m’n ogen nog niet afgewend of ze is verdwenen.

Meet Toos

Bij nader inzien (…) is Toos kleurrijker dan Truus; qua uiterlijk dan

Toos is uiterst benaderbaar! Blijft onverstoorbaar als ik in de badkamer mijn ding doe. Heb het idee dat Toos lichtelijk onnozel in haar webje hangt te hangen.
Maar misschien is ze gewoon een laissez-fair-spin? Of wellicht een man?
Het seksen van spinnen lijkt me een priegelig klusje, dus laat ik geslacht maar in het midden. En hoewel Toos overdag ook verdwenen is, is ze minder geagiteerd dan Truus wanneer ik de badkamer in het volle licht zet.

Ik verbaas me over de matigheid van beide gasten. Hoewel hun web weinig voorstelt (en ik wát er hangt ontzie), zou je toch nu en dan een vette prooi willen zien hangen. Per slot van rekening is dat de tegenprestatie voor inwoning!
— in mijn zorg voor beide dames probeer ik soms een heerlijk hapje, in de vorm van elektrisch geroosterde steekmug, in het web te werpen. Tref zelden doel, maar ik weiger ze uit mijn hand te leren eten… —
Misschien is dit hun vastentijd, maar mij dunkt dat een beetje wintervet geen kwaad kan!

Vorige week hing er plotseling een zwart bolletje in Truus haar web.
Verheugt over zo’n godenmaal, prees ik haar het buisje in!

Truus met haar bolletje

Nu echter blijkt dat het zwarte bolletje niet met kleine hapjes wordt verorberd maar langzaam een beetje groter wordt, vrees ik dat dit bolletje Truus-kindjes herbergt!!! Met die constatering is ook een groot probleem geboren!!
Ik wil geen 13 Truusjes aan mijn plafond! Maar ik wil Truus haar kroost ook niet ontnemen. Hoe organiseer ik een vredevolle migratie van moeder en nog ongeboren kinderen naar spinvriendelijke oorden?

Ik sta open voor suggesties! Misschien lezen er spinnen-deskundigen mee, die deze operatie met liefde van mij over willen nemen?
Als tegenprestatie bereid ik graag een heerlijk geroosterd hapje!

Jeanette

Deel deze blog naar hart-en-lust, als je genoten hebt van het verhaal!
Makkelijk via onderstaande links of volg en deel Midlife Pleasures op facebook

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik durf je niet te adviseren…..het zijn super nuttige dieren om muggen te vangen. Daarvan hebben wij nog steeds last, ook al heeft de slaapkamer een hor. Maar heel veel spinnen in de slaapkamer………not amused….. Mijn stofzuiger weet er wel raad mee. En toch………dat rare gevoel wanneer een spin in de stofzuiger verdwijnt. Ik weet het niet. Ik geef geen advies….

    • Tiny van WeersPietjou on 6 oktober 2019 at 11:19
    • Beantwoorden

    Ik verhuis deze beestjes ook naar de stofzuiger, maar voel mij daardoor wel schuldig. Ze bezorgen mij kippenvel. Nee, geef mij dan maar een muis!

  2. Je kunt het bolletje met een lepeltje oppakken en buiten in de heg hangen of dumpen in een wezenweb. Een abortus met een stofzuiger heeft een directer effect maar is inderdaad niet echt spinkindvriendelijk.

  3. Koop een spinnenvanger! Ik heb een soort kelk aan een bijna 1 mtr lange steel die draaibaar is waardoor je de kelk, na de spin te hebben gevangen , dicht kunt draaien. Daarna zonder problemen spin buiten zetten of ergens waar ie mooi kan wonen, kelk losdraaien, klaar is Kees! Een geweldige uitvinding! In jouw geval kan het bolletje ook mee verhuizen haha! Geloof dat ik ‘m besteld heb via internet jaren geleden. Zal nog eens kijken of ik hem weer kan vinden. Kan ik echt iedereen aanraden!

  4. Via Vivara, bug away heet ie. Kijk maar op internet!

Geef een reactie

Your email address will not be published.