Veertien minuten en …

Ik ben jaloers. Op diegene die het huis altijd in ‘nieuwstaat’ weet te houden én op diegene die dat absoluut niet kan, maar dat volledig van zichzelf accepteert. Ik heb een beetje naast de rij gestaan, — misschien zelfs nét even afwezig — toen de vaardigheden voor (met name) ‘huishoudelijke planning’ werden uitgedeeld. Echter, als niet onverdienstelijk keukenprinsesje, maak ik veel goed bij huisgenoten. Is trouwens geen overcompensatie; heb er plezier in!

Koken is leuk! Als de boel eenmaal in huis is, leef ik me uit. Hoe lekker het ook kan zijn; bij aardappelen, groenten en vlees verveel ik me dood. Aardappelen zetten al zo’n stempel van saaiheid op het kookgenot. Gekookte aardappelen kun je maar op één manier klaarmaken; flikker de piepers in een pan met water en kook ze tot je er makkelijk met de vork doorheen kunt. Hoe spannend kan het zijn? Mijn vleeskeuze in zo’n geval is vaak gehakt; lekkere jus en ik kan mijn culinaire fantasie in de bal kwijt! Groente van het seizoen en hoppa, klaar!
Mijn gebrek aan enthousiasme is niet te proeven; ik word de hemel in geprezen!
“Lekker, zo’n ‘gewone’ pot!” Dat ik maar een beetje heb staan druilen in de keuken is voor niemand reden tot voorbehoud.

Ben al lange tijd fan van kookprogramma’s op tv. Net als boodschappen doen als je honger hebt, is kijken met een lege maag funest!! Alles wordt zo gepresenteerd, dat ik kwijlend voor de buis hang en ASAP soortgelijke kunstwerkjes op tafel wilt hebben! Meeschrijven hoeft niet meer; ik kan alles terugvinden op internet. Veel recepten zelfs mét boodschappenlijstje!
Ook in het culinaire gebeuren dient gemak de mens!!
Zo langzamerhand de meeste kruiden op voorraad en als ‘out-of-the-box-koker’ kan ik vertrouwen op Jumbo XL voor de rest. — de winkel een ramp (voor mij), maar super assortiment —

KMMM presenteert dagelijks de bereiding van leuke gerechten die binnen de tijd van de uitzending (zo’n klein kwartiertje…) klaar zijn… tralalaaa, twee vingers in de neus…
Ik vraag me nadien telkens stampvoetend af, hoe ze in VRÉDESNAAM aan de vermelde bereidingstijd komen!! Voorgeschreven veertien minuten en vijftien seconden betekent bij mij dat ik met snot voor de ogen en buitensporig verhit, ánderhalf uur later het resultaat op tafel zet!! Vanaf welk moment gaan ze ‘tellen’?? Nádat ze alles hebben staan snijden, hakken, mixen, pureren, au-bain-marie’en of blancheren?? Tel daarbij nog wat marineertijd en je komt aardig in de buurt van míjn bereidingstijd!
Ik weet het zéker: er wordt naar hartenlust geknipt in de opnames!!


Ik dweep met van Boven; bij haar is koken een ‘way of life’! In alle rust inkopen, voorbereiden, snijden en hakken, snuffelen en proeven, bakken en garen. En alles met liefde en plezier!
Recepten worden verhalen, met meestal een happy end: volop genieten van wat de pot schaft!

Jeanette

Leuk als je deelt! En makkelijk, via onderstaande links!

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. En ja hoor, ik heb wéér beeld ????

  2. Als ik al die ingrediënten zie haak ik meestal al af, er zijn dan dingen bij die misschien maar 1 keer gebruikt worden.
    Zonde van het geld, dan toch maar die gewone aardappelen met groente en vlees.
    Maar als ik jou blog weer lees Jeanette eet de familie altijd lekker. Houden zo.
    Groeten van Jan en Dinie.

  3. Ha Jeannette,
    Toen ik jou recentelijk ontmoette, was de tas leeg….je was dan ook bij een concurrent….., Jouw tas is vast XL geladen om aan je kookplezier te beginnen. En ja, Anderhalf uur in de keuken en staaaaaan. Op deze leeftijd moeten we daarna nodig weer zitten en huishoudelijk werk laten of laten doen. Misschien iets voor de huisgenoten. De beloning is groot na anderhalf uur. Ha Ha

  4. Ook uit de dagelijkse kost moet je toch echt de complimenten aannemen, het is het zout in de pap van de hoogstandjes die daarna volgen ?
    Trouwens jouw gehaktballetjes spreken voor zich zelf…
    Zoals van Boven kookt en praat over eten en bereiding, de toeweiding en rust, dan ga je toch ook een simpel gekookt aardappeltje waarderen? Rode krieltjes in de schil met een snufje sel de mer en wat zure room en bieslook… Een opperdoes met een klontje gesmolten roomboter…
    Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn.
    Eten is beleven, soms puur en eenvoudig en soms uitbundig en met veel smaaksensatie s,
    maar het belangrijkste is… van elke hap genieten en genieten van degenen die van jouw lekkere hapjes genieten! ?
    Ps. Idd mis en place wordt meestal niet opgenomen in bereidingstijd, maar dat is wel de belangrijkste tijd ?

Geef een reactie

Your email address will not be published.