Rijam!

Daar, in die kast, op zoek naar één of ander (lekker belangrijk) document, beging ik de fout.
Ik opende de doos, pakte de eerste, zakte op de grond en las… en las… en las, úrenlang!
Mezelf verliezend in herinneringen. 

Herinneringen aan vrienden en vriendinnen, baantjes, schoolperikelen, belevenissen, verliefdheden, liefdes en het allesverzengende liefdesverdriet.
Hartstochtelijk geuit in vele vormen, in mijn schoolagenda!!
De absoluut collectieve midlife-pleasure-herinnering voor mijn generatie, de musthave in mijn middelbare school periode:

dé Rijam agenda!!

Was geen trendsetter, ook geen -volger; ging min of meer m’n eigen gang. Maar die Rijam agenda, die hád je! Elk jaar de layout weer een verrassing. Foto’s met verhalen, tekeningen van Yrrah, reclame voor kauwgum en brommers.
Herinner me nog de maagdelijke nieuwheid elk jaar en hoe ik trouw begon met mijn naam en adres op de eerste pagina; mijn puberale “ik besta!”
Vanaf dat moment was ie van mij en dijde gedurende het schooljaar uit tot minstens tweemaal de oorspronkelijke dikte.

Lees mezelf door mijn middelbare schoolperiode. Die heerlijke onnozelheid van een redelijk zorgeloos bestaan. Was vergeten hoeveel ik toen al schreef. 
Dat school ondergeschikt was aan de rest van mijn leven, was duidelijk. Huiswerkopdrachten vrijwel onleesbaar, alleen de REP’s altijd in hoofdletters, ter irritante herinnering aan een wurgend schoolregime!
En het enorm aantal keren dat ik niet naar school ging, verbazen me nu: “vandaag niet naar school, griep! Bah! Vanmiddag naar de manege, laat thuis…” Gegronde reden dus!
Vond briefjes met verklaring voor mijn afwezigheid, beslist niet van mijn moeders hand!! Herken uit duizenden H haar handschrift, in een overtuigend volwassen versie!!

Zie namen van dates, die geen enkele bel meer doen rinkelen! Ene Cees!
WTF (who the fuck) was Cees?? Zo ook een Johny, en een Hotse!

Die laatste naam bleef wekenlang terugkomen, om naadloos plaats te maken voor Ronald uit Rotterdam!! Geen idéé waar ik die had opgeduikeld. Ik zat in Friesland en internet bestond nog niet.
Grappig om te zien hoeveel mensen uit je herinnering zijn gedreven. Passend bij een periode, maar te weinig indruk voor latere fases.

— misschien was het ook egoïsme; al lezend zie ik weinig betrokkenheid bij de rest van de wereld —
Maar voor de Liefdes ruimte te weinig! In vergulde letters prijkten ze pagina na pagina!! En hoe zwart de bladzijden van liefdesverdriet!

Noemde huiswerk maken werken: “vandaag hard gewerkt, schouderklopje!”
Mijn eigen taal zoals ‘omgediedeld’, ‘broesen’ en ‘dézig’ en ongestoord misbruik van d’s, t’s, ij’s en ei’s, maken het een feest om te lezen!
En vooral veel leven in één dag!! Sommige weken een aanéénschakeling van doen, en dan vooral leuke dingen!


Ik lees nog even verder; heb nog wat jaargangen liggen. Verborgen schatten van toen, vergeten in dozen, ver weggestopt. En op het juiste moment komen ‘bovendrijven’; ultieme midlifepleasures met lange winteravonden in het verschiet!

Jeanette

Volg en deel deze blog naar hart-en-lust
Via onderstaande links of op faceboook

3 reacties

  1. Oh….wat een herinneringen komen er door dit verhaal boven….Ja……de RIJAM agenda….Mijn vriendin en ik hadden codenamen voor onze verliefdheden. Het mocht absoluut niet bekend worden bij de familieleden…..maar wat hebben we een plezier gehad….En die tekeningen met volop kleur van jou Jeanette, toen was je dus al creatief….prachtig. En dat briefje van je moeder…..

  2. O wat een feest van herkenning! Alleen heb ik nooit een rijam agenda gehad, maar het droedelen, tekenen en plaatjes plakken herken ik helemaal! Wat leuk om te herlezen hoe je in je tienerjaren in het leven stond….wees er zuinig op!
    Ik heb ze helaas allemaal weggegooid toen ik het ouderlijk huis uitging en me zo “volwassen ” voelde, dat ik het onzin vond om te bewaren .
    Jammer, zou graag nog iets van het ‘meisje’ Sandra terug willen lezen..

    1. Precies! Even ‘terug naar toen’!

Geef een reactie

Your email address will not be published.