Trekker-trauma

We rijden 107 op de snelweg, beetje keuvelend en berekenen dat we met dit (slakken)gangetje tegen negen uur thuis zijn. Plots zie ik in de verte allemaal rode remlichten opvlammen. Schijter als ik ben om een 10-tonner truck in m’n nek te krijgen, schakel ik onmiddellijk de ‘hazard’ in.
— Y roemt mijn overdreven gedrag hierin én mijn gebruik van de term ‘hazard’; ooit gelezen en het bekt goed voor het doel —
Rem langzaam af en scan constant de reacties van achterliggers. Uiteindelijk komen we volledig tot stilstand. “Ongeluk waarschijnlijk!” opper ik.

In de verte zien we heel veel oranje zwaailichten en ineens snap ik het: een ‘blokkade-van-boeren-met-trekkers’!! We komen stil te staan naast een politieauto, die op de oprit naar de snelweg staat. “Vraag ’s ff of ze weten hoe lang dit gaat duren?” Y doet zijn raam open en zwaait een beetje naar oom agent, die achter het stuur van de politieauto volledig in z’n telefoon verdiept is.
Y zet een tandje bij en gaat al zwaaiend een beetje uit het raam hangen.
Geen énkele reactie!

In de overdrive met twee armen en luid “Hállóóó!” roepend levert opnieuw geen reactie op.
“Waakzaam en dienstbaar”, schampert Y

Op dat moment komt er een jongeman aangesneld die de agent met een ram op de autoruit uit z’n spelletje Angry Birds haalt.
“Doe iets!”, panikeert de man, “mijn vrouw heeft weeën en we zijn op weg naar het ziekenhuis!!” De agent ziet het begeleiden van een bevalling op de snelweg niet zitten en met alle toeters en bellen verdwijnt hij uit het zicht.
Inmiddels komen steeds meer mensen uit hun auto. En proberen steeds meer chauffeurs uit de file te komen, door te keren en al spookrijdend de oprit als afrit te gebruiken. “Hoop dat daar 38 trekkers staan, asociale lui!!” sympathiseer ik ineens met de boeren!

De tijd verstrijkt en het wordt een gezellige boel. Gezamenlijk leed verbindt en de gesprekken komen op gang. Y komt in gesprek met een echte Groninger, die in sappig ‘grunnings’ deelt dat “Zulke ernstige ongelukken alleen rond Amsterdam voorkomen!” Y legt uit dat het gaat om een boerenprotest en dat de snelweg is geblokkeerd door trekkers!
“Ooooh, naau, das moooi! Krieg naau wat, maak’n wie daát ook es mee!”
Hoe heerlijk is dat! Terwijl iedereen moppert, kijkt onze ‘buurman’ met een blij hoofd z’n ogen uit.
Hondjes worden uit de auto gehaald om te plassen en de eigenaren vinden elkaar in een gesprek over hun geliefde huisdier.
— ik kijk niet, zien plassen, doet plassen en ik zou niet wéten waar ik nog enigszins waardig ‘uit de broek’ kan —

De tijd verstrijkt en het begint te schemeren! Balorige jongeren scheuren met hun auto door het gras om voor in de file te komen, onderwijl hectometerpaaltjes platrijdend, ‘Waakzaam en dienstbaar’ opvallend afwezig…
Iedereen maakt foto’s of filmt, ook ik. Een grote trekker met giertank rijdt de oprit op. Vraag me af wat deze boer denkt te bereiken met deze ‘één-trekker-actie’. Misschien komt ie uit z’n cabine en gaat het gesprek aan met ons, als ‘gedupeerden’. Ik zou dat waarderen, maar waarschijnlijk de meeste anderen in deze monsterfile absoluut niet!!

Als een ambulance met sirene en zwaailicht aan komt rijden, moet hij alle stuurmanskunst inzetten om ruimte te maken.

Ineens, na anderhalf uur, zien we honderden oranje zwaailichten op de secundaire weg. Het protest is hier afgelopen.
Iedereen stapt in z’n auto, knalt het portier dicht; alle saamhorigheid op slag verdwenen.
Het ‘wij’ lost op en alle ‘iks’ spoeden zich naar hun bestemming.
Actie geslaagd?? Ik weet het niet. Begrijp de boeren zo goed; het water staat ze aan de lippen en de regels lijken willekeurig en wurgend te worden uitgestrooid over hun bedrijven!

Maar (ook) hier ging hun roep verloren in de ergernis over het oponthoud (behalve bij onze Groningse vriend)

En ik? Ik hield er een trekker-trauma aan over; zodra ik een woud van oranje zwaailichten zie hoop ik tijdig een vluchtroute te vinden.
Boerenprotest? Best!!! Maar even niet op mijn weg!!

Jeanette


PS, volgende blog ivm uitzonderlijk gebeuren (…) over twee weken!

Delen is lief! Wordt iedereen blij van!
Makkelijk via onderstaande links of faceboook

Geef een reactie

Your email address will not be published.