Skytskjin*


Niet alles (precies) willen weten is een verstandige keuze! Zo ben ik absoluut niet geïnteresseerd in het ontstaan van remsporen wanneer ik, verstoken van mijn Miele, op de camping een handwasje doe. Helaas vereist het verwijderen van de vaag tot overduidelijke, lichtgetinte streepjes mid-achter een grondige studie en evenzo grondige aanpak! Niet voor niets spreken wasmiddelen-fabrikanten van ‘hardnekkig vuil’!

Vertrouwend op de kracht van Bio Tex Handwas & Inweek vul ik een emmer met heet water en waspoeder, de voorgeschreven hoeveelheid ruimschoots overschrijdend. Pik de onderbroeken bij een veilig schoon kantje en dump ze in de emmer. Nu op zoek naar een ‘roerstaaf’. Het handvat van de afwaskwast en de plastic soeplepel vallen om begrijpelijke redenen af. Even overweeg ik de pleeborstel omgekeerd ter hand te nemen – is tenslotte gemaakt om resten op ongewenste plekken te verwijderen – , maar praktisch is het vastpakken een dingetje…
Ik kies voor een reserve tentstok!

Links- en rechtsom roerend boots ik het intensieve programma van de wasmachine na. Tijd voor de ‘week’. Week kun je letterlijk nemen, want bij omzichtige controle de volgende dag blijken de vlekken zeer halsstarrig!! Opnieuw een ‘hete-was-programma’ afgewerkt, maar de resultaten zijn teleurstellend. Helaas komt het moment van daadwerkelijke hand-was in zicht. Waarom hier geen snelstromende rivier met grote platte stenen aan de oever, waarop ik al zingend met een groot stuk natuurlijke zeep, de was schoon kan schuren? Nee, dit vraagt om Hollandse pietepeuterigheid!!

Ik vouw een onderbroek open en leg ‘m plat neer; sunny-side-up. Druppel met een handzeeppompje geurige citroenzeep exact op het duidelijk aangegeven gebiedje. Vervolgens ‘harmonica’ ik de stof naar binnen toe op, zodat ik een buffertje vorm tussen vlek en hand! Ik ros fanatiek mijn hoogopgelopen frustratie én de vlek eruit!! Het werkt!!! Vrij van alle eerdere belemmeringen, spoel ik de boel vrolijk uit.
Trots zie ik even later mijn handwasje aan de lijn wapperen: skytskjin!!

Jeanette

* Skytskjin, is een Friese uitdrukking voor héél schoon.
Letterlijk (vrij) vertaald: schijtschoon

Volg/like Midlife Pleasures nu ook op facebook
Deel dit verhaal makkelijk met anderen via onderstaande links

3 reacties

  1. ??? dit zegt genoeg, heb weer genoten ??

  2. ? wat een shit verhaal ??? Weer super verteld ?
    Tja ik heb altijd een doos wegwerphandschoentjes, voor de ieuw klussen, neem wel een doosje voor je mee, los graag andermans shit op ?

  3. neem zwart ondergoed…..

Geef een reactie

Your email address will not be published.