Miep Kraak en gebarentaal

Ik wist het, ergens diep in mij zat ze toch echt: Miep Kraak!
Sommigen zoeken hun leven lang naar het kind in zichzelf, of naar andere ‘ikjes’ die in één of andere gebeurtenis zijn blijven hangen.
Mijn Miep deed zich af en toe gelden om vervolgens weer in de krochten van mijn onderbewustzijn te verdwijnen!

Nu staat mijn Miep als een Dulle Griet in de voorste gelederen om met ijzeren discipline de omgeving te ontdoen van ongewenste lichaamssappen die anderen nonchalant achterlaten.
Helaas een filmpje bekeken waarin de ‘nies-sproei’ felgekleurd in beeld kwam. Je wilt niet weten waar die spetters en klodders heenvliegen en neerdalen!!
En hoe onschuldige omstanders even later achteloos hun pas ingeschonken bakje koffie oppakken….
Nachtmerries heb ik ervan gehad; Miep als constante hoofdfiguur grijnzend op de achtergrond!
Om te voorkomen dat ik in een smetvrees-depressie-van-ongekende-omvang terechtkom, heb ik eerst mezelf stevig toegesproken, en toen mijn omgeving.

Onze omgangsvormen hebben het karakter gekregen van een paringsdans op afstand. Bij gebrek aan liefdevolle aanraking wordt een nieuwe gebarentaal geïntroduceerd. Een taal die we allemaal binnen een dag onder de knie hebben! Een handkus is duidelijk, maar zo saai dat ie maar mondjesmaat wordt gebruikt. “Opzouten!!!” beslaat enkele pagina’s in mijn gebarentalen-woordenboek, maar wordt door iedereen herkend!
Maar meest gebruikte boodschap, subtiel maar absoluut niet mis te verstaan in deze nieuwe taal is wel de “Afkeurende blik”!
Soms bekruipt mij het idee dat ikzelf een wandelende afkeurende blik ben.
Zie overal wel íets wat niet past in mijn beleid van maatregelen. Een kuchje in de lucht, een ongebreidelde nies die niet volgens protocol wordt opgevangen, een nonchalante neuspeuter of een onafgemaakte handwas-ceremonie!!

Hiermee kom ik bij de tweede serieuze dreiging van dit alles: hoe voorkom je dat je elkaar afmaakt met inachtneming van anderhalve meter afstand?
Waar moet je heen met je agressie als je niet even iemand kunt slaan??
Hoe uiten wij onze onmacht in situaties waar we maar zo bitter weinig invloed op hebben? Naast alle danslessen, yoga, muziek, zang, meditatie en veelheid aan positieve virtuele inbreng in ons dagelijks leven, zal een korte cursus agressiebeheersing op je startscherm paraat moeten staan!
We smachten naar goed nieuws; prijzen die deskundige die ons hoop geeft op beter! Hoop blijkt sowieso van groot belang! Sprankjes waar we weer even mee voort kunnen.
Want wat nu is, is nieuw. Voor ieder van ons.
En dat brengt ook heel erg samen!

Ik geniet enorm van de eindeloze stroom nieuwe, geweldige initiatieven op sociale media om de dag of het moment van de ander te verlichten. Naastenliefde is de ‘Miep’ die velen even waren vergeten.
Omdenken, zorgen, compassie, begrip, liefde… het ‘samen’ groeit!
Zoals alles in de natuur er altijd is, maar elk jaar even stilstaat om ingehaald te worden door nieuwe bloei!

Blijf gezond
Jeanette

Volg en deel deze blog naar hart-en-lust
Via onderstaande links of op faceboook

Geef een reactie

Your email address will not be published.