De lamp…

Vandaag een ‘ouwetje’ (ca. 2009); kwam ik tegen en zeker het delen waard!

Al sinds de verbouwing, 3 jaar geleden, hangt er een kaal peertje boven de eettafel.
Een verbouwing geeft een scala aan excuses voor zaken die voordien al niet anders waren, alleen hingen de peertjes toen elders.

Maanden lang leven op een stuk oud tapijt op het beton met 2 stoelen, een tafel, de hondenmand, een bank en een teevee. Zo basic, dat we ons afvragen wat we eigenlijk nog meer nodig hebben. Hetzelfde gevoel overvalt je na een vakantie van drie weken in de caravan en baalt van alle onnodige meters die je thuis moet afleggen. Ons huis is groot, maar het was er al en dan moet je je daarbij neerleggen.

Terug naar het peertje. Tijdens een kort reisje naar Limburg zie ik een lampenwinkel.
Gelijk flitst het beeld van het peertje door mijn hoofd en ik besluit dat we híer en nú een lamp gaan kopen. Anderhalf uur later komen we compleet daas de winkel uit met een eettafellamp. Eentje waar je ‘doorheen’ kunt kijken, met flexibele lichtpunten en dimbaar. Wat wil je nog meer? Thuisgekomen wordt de lamp opgeborgen; een dergelijke verandering moet rijpen!

Verstoft maar niet vergeten halen we hem na een half jaar tevoorschijn. Het gaat gebeuren! Eén hoge trap is niet genoeg, dus staan er twee trappen op de eettafel. Eentje om op te staan en eentje waarop de lamp ligt. Manlief voelt zich geroepen dit klusje te klaren en vloekt en tiert zich door de eerste twee uren doe-het-zelf. Resultaat is triest pover; de beschadigingen aan het plafond niet! Het bevestigen blijkt klus voor de vakman. Gebeld, en gealarmeerd door onze wanhopige oproep staat hij binnen tien minuten voor de deur.
Binnen een half uur hangt de lamp waar hij hoort…

So far so good, maar weinig licht. De snoeren, waarmee het geval aan het plafond hangt zijn veel te kort. In de winkel leek het leuk, maar daar waren de plafons twee meter lager.
Bovendien is het (plus 50 euro kostende) vernuftige systeem om de lamp te dimmen onbruikbaar aangezien op de lichtschakelaar zélf een dimmer zit… Al met al een dure miskoop; de dertig dagen niet goed geld teruggarantie allang verstreken! Voorlopig laten we ‘m hangen. Een soort icoon voor ongeplande impulsen met duistere gevolgen.
Vrienden krijgen bij kaarslicht het hele verhaal. We zijn de schaamte voorbij, we gaan met de billen bloot, we bekennen kleur!

Goede vriend D ontfermt zich over de lamp. Nieuwe snoeren gekocht en twee dagen klussen voor kost, drank en logies. Het resultaat is bijzonder: wij hebben niks te regelen; de lichtsterkte verandert regelmatig op de meest onmogelijke momenten; lezen bij kaars- en dineren onder tl-licht. Tijdens deze lichtshows vermoeden wij D’s duistere krachten als bizarre groet van down under. Inmiddels groet eenieder bij ons aan tafel vrolijk terug; D heeft een grote schare fans!!

Jeanette

Leuk als je dit verhaal deelt met wie je een midlife pleasure momentje gunt!
Makkelijk, via onderstaande links of facebook!

3 reacties

  1. ??? zo kennen wij jullie weer ??
    Doe D. ook van ons de groetjes ??

  2. ?ik vind het kaarslicht bij jullie altijd heel gezellig, ach zelfs onder een tl bak is het bij jullie aan tafel heerlijk toeven ?

  3. Erg leuk geschreven Jeanette, we hebben even kostelijk gelachen!!! D&TT. Groetjes terug.

Geef een reactie

Your email address will not be published.