Bemoeizucht

Illustratie: Jeanette

Illustratie: Jeanette

Zo in de winter doen we er alles aan om de vogelpopulatie in onze tuin door de barre tijden heen te helpen. Daarvoor is tegenwoordig een keur aan lekkers te koop, dus hoef ik geen pinda’s meer te rijgen of vetbollen te boetseren. Kant en klare strengen, bollen, netjes en zelfs potten ‘pindakaas’ sieren de takken, pergola en schutting.

Dan begint het; de selectie van wie nou wel en wie niet uit het huisje met zaadjes, de pindakaas, de vetbollen en de pinda’s mag eten. Kraaien, eksters, kauwtjes en Vlaamse gaaien zijn zo brutaal (en inventief!), daarvan heb ik bepaald dat die zichzelf wel op een andere manier door de winter heen vreten.
De bonte specht komt zo sporadisch; hij mag zich tegoed doen.

Maar de brutalen hebben de halve wereld! Slim hangen ze in onmogelijke posities om zich tegoed te doen aan het voer wat ik voor de kleintjes had bedoeld.
Construeer ingenieuze, ondoordringbare hangplekken, zodat alleen de mezen, mussen, winterkoninkjes en ander grut toegang heeft tot het lekkers!

De volgende dag zie ik een merel die zich wel door het struikgewas heeft weten te worstelen, maar geen kans ziet om bij de overheerlijke pindakaas te komen.
“Aaaach, kijk nou hoe sneu!” Dus friemel ik een ‘zitstok’ tussen de takken om ook de merels kans te geven hun vetreserves aan te vullen.
Net op tv van Sir David Attenborough gehoord hoe intelligent kraaien zijn! Zij snappen, in tegenstelling tot de merels, onmiddellijk de functie van de zitstok……..

Dan herinner ik me weer wat ik mezelf jaren geleden, na een tragisch en voor mij uiterst traumatisch voorval, heb voorgenomen:
Bemoei je zo min mogelijk met de natuur!!

Destijds redde ik een jonge merel uit de klauwen van de buurkat! Het wurm kon nog net niet vliegen, dus verborg ik hem goed onder de struiken. Korte tijd later zag ik dat de bezorgde ouders zijn geblèr om eten hadden gehoord. Ze vlogen af en aan met de lekkerste hapjes. Ik blij!!
Vol goede hoop dat het merelkind de nacht had overleeft, ging ik de volgende ochtend voorzichtig naar hem op zoek. Ik hoorde hem zeurend roepen om méér!!
Trots als een pauw op mijn reddingsactie, sloop ik voorzichtig in de richting van het geluid. Ik was in de buurt, hij hield zich stil!!

Te laat ontdekte ik dat het krakende geluid wat ik kort daarop hoorde, werd veroorzaakt door tere jonge-merel-botjes die onder mijn schoen werden verbrijzeld!!

Weliswaar is de zitstok in emotionele zin van totaal andere orde, maar opnieuw blijkt dat mijn bemoeizucht niet lijdt tot het gewenste resultaat!!

Jeanette

Leuk als je deelt! En makkelijk, via onderstaande links!
Of geef je mailadres door op info@midlifepleasures.nl en ontvang het laatste nieuws!

Geef een reactie

Your email address will not be published.