Stekeligheid…

Kijk, we weten nu (of horen te weten) hoe het moet allemaal.
Bescheidenheid voorbij tetter je iedereen op de juiste afstand, je wast, je poetst, zingt, vecht, huilt, bidt, lacht, werkt en bewondert mee.
Maar er is een ding(etje) waarop ik nog antwoord zoek:
hoe krijg ik de brandnetels uit de tuin??

Bijna alles in de natuur groeit en bloeit onder liefdevolle aandacht, water en voedsel.
Zo niet onkruid; hoe harder je ertegen vecht, hoe meer het floreert!
Welke ‘mindvolle’ betekenis zit daarachter??
Niets doen is geen optie; het woord woekeren is ontstaan met de schepping van de brandnetel.
Wil geen gezever horen over de schoonheid van de brandnetel en zijn (moet mannelijk zijn…) waardevolle toevoeging in soepen en salades!!

En het zal een onontbeerlijke plant zijn voor bepaalde vlindersoorten; helemaal prima, maar ff níet in mijn tuin.
Ik gun iedereen plek om te leven; gastvrij huisvest ik al een keur aan insecten en ander gespuis.
De brandnetel-afhankelijk-gevleugelden verwijs ik vriendelijk doch dringend naar brandnetelvelden elders!

Een ieder (die langer meeleest) weet van mijn laissez-faire filosofie voor de tuin en de prachtige dingen die daaruit voortkomen! (http://www.midlifepleasures.nl/alledag/laissez-faire/ )
Hoe schrijnend is het nu te zien dat achter het hek met de buren vrijwel geen brandnetel te zien is, op een enkele sneaky uitloper van ons na!!
En zij hebben laissez-de-tuin-faire tot de derde macht verheven!!!
HOE KAN DAT???
Ik hak en ik plet, schoffel en graaf uit, zet kokend water in en spreek het enthousiaste prille prikgroen smekend toe hun biezen te pakken naar betere oorden.
Het is aan dovemansoren gericht; met hun frisgroene blikjes kijken ze uitdagend vrolijk terug terwijl ze ondergronds de aanval onstuitbaar voortzetten.

Misschien krijg ik steun uit onverwachte hoek. Brandnetels zijn indicatoren voor stikstof! Net als bramen overigens, waarmee ik ook een haat-liefde verhouding heb.
In de afgelopen tijd, waarin zoveel in onze jachtige wereld ‘on hold’ is gezet om mensen te beschermen, slaakt de natuur een zucht van verlichting!

Wie weet trekken mijn brandnetels zich vrijwillig een beetje terug, om ruimte te maken voor ‘ander’ groen en wordt natuurlijk evenwicht uiteindelijk hersteld?

Hoop biedt houvast op dit moment en dat deze hele onwezenlijke situatie ook zoveel moois doet ontstaan geeft troost.

Blijf gezond,
Jeanette

Volg en deel deze blog naar hart-en-lust
Via onderstaande links of op faceboook

4 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Hi Jeanette. De ‘mind-fulle’ gedachte zou kunnen zijn wat ik jaren geleden eens gelezen heb. Geschreven door Melly Uyldert een kruidenvrouw, natuurmens pur sang. Ze is honderd geworden…..
  Zij zegt: wat je nodig hebt komt naar je toe: dus eten, thee van zetten (van de jonge spruiten die in de zon staan) afspoelen, kokend water erop en niet langer dan 10 min. trekken. Brandnetel is ontgiftend en bevat veel silicium. Nodig voor botten, je bloed, werkt versterkend etc. Als je ‘voorzien’ bent blijft hij weg….. Misschien toch een proberen? Succes! Groetjes Dieuwke

 2. Ik ga toch meer voor je laatste alinea, dat de brandnetels eindelijk ruimte maken voor ander groen. En ik ben eerlijk gezegd meedogenloos. Met tuinhandschoenen ruk ik je met wortel en al uit de grond en smijt ze in de GFT-bak! Ook al denkt de natuur er op dit moment over na of de mens wel mag blijven.

 3. En ja……de brandnetels zijn niet voor niks in jou tuin….ik ben het met mijn voorgangster Dieuwke eens….

 4. Brandnetels voor vlinders
  donderdag 26 mei 2016

  Het ligt misschien niet direct voor de hand om de brandnetel als vlinderplant aan te merken. Toch is hij voor vlinders erg belangrijk: een aantal vlinders is er zelfs helemaal van afhankelijk. Zonder brandnetel kunnen ze zich niet voortplanten.
  Dus je heb gewoon een hele mooie vlindertuin

Geef een reactie

Your email address will not be published.