«

»

dec 01

Ook ik…

Elke dag geniet ik van het recept van Klaas Kasma in de Leeuwarder Courant.
De dagelijkse kost wordt gelardeerd door een stukje tekst, dat meestal hilarisch is.
Over zin en onzin in de keuken.

Zo langzamerhand heb ik een redelijk uitgebreide ‘Klaas-recepten’ bibliotheek
(digitaal, maar als backup een ouderwets en onhandig knipsel archief)

Soms is het recept bewaar-waardig en een andere keer vormt het onvervalste Klaas-commentaar op de (culinaire) wereld het pareltje in het recepten boek.


Onlangs bovenstaand recept voor schorseneren. De vergeten groente die aan populariteit wint. Voortvarend en braaf een kilo(…) gekocht.
Over modder gesproken… voor ik het maagdelijk wit onder de schil bereik, ben ik al door meerdere lagen heen geworsteld. Snijplank, mes, dunschiller en aanrecht onder het zand! Aangezien een ontblote schorseneer gezwind in ijswater moet, schil ik steeds drie voordat ik alle attributen afspoel en begin aan het tagliatelleren.
De eerste baantjes met de dunschiller zijn prachtig! Dan wordt het schorseneertje al dunner en dunner en blijkt het onmogelijk om er nog een redelijke tagliatel uit te halen.
Ik frommel nog wat korte stukjes en stort het resultaat af in het ijswater.

Ik moet zeggen, dát ziet er best profi uit! Ze blijven prachtig wit onder invloed van koude en een citroentje. 

Worstel verder! En zo langzamerhand vraag ik me af wie in godsnaam dit recept heeft bedacht. Dicht ik Klaas een dergelijke sisyfus-klus toe?
Multitasken is uitgesloten, dus nadat alle schorseneren min of meer keurig getagliatelleerd zijn, stort ik mij op de kaassaus waarvan de (uiteraard iets té) rijkelijk toegevoegde wijn moet inkoken. Hoe is het mogelijk dat zo’n kort receptje een volwaardige keuken-workout is?
Te laat begin ik met de quinoa; lees nu pas in de ingrediënten lijst dat het de gekookte variant betreft! Ik jongleer druk boven het fornuis en voel (naast lichte paniek) ook een soort van slappe lach opkomen. Wat wórdt dit???
Eindelijk kan ik het bedje van quinoa spreiden voor de authentieke schorseneren-tagliatelle met kaassaus!


Het smaakt zoals het eruit ziet…
De niet-smaak van de quinoa doodt volledig de creatief(?) uitgedachte en belachelijk arbeidsintensieve schorseneren-topping!

Op dit moment zie ik hem voor me:
Klaas Kasma, gniffelend in zijn knuist om wéér zo’n quinoa-kut die erin is getrapt!!

Jeanette

Deel met wie je een midlife pleasure momentje gunt!
Makkelijk, via onderstaande links of facebook!

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Piet Hein M. Oosterhagen

  Waarom denk je dat de mensheid deze groente is vergeten…

  1. Jeanette

   hahahaha, gezien alle reacties zit de schorseneer toch nog aan het randje van ons bewustzijn…

 2. Chris

  Ik zie het voor me, de keukenprinses.

 3. Yvonne

  Schorseneren worden ook wel “arme-lui asperges” genoemd en moet je dus ook bereiden als asperges! En met een borsteltje en veel water krijg je de blubber er ook zo af hoor! Dat aardappelen en bietjes schoner zijn komt omdat die eerst naar een fabriek gaan en fabrieksmatig worden schoon gemaakt. Schorseneren worden niet grootschalig geteeld en een boer maakt ze niet schoon. Ook de aardappelen niet die ik hier voor weinig geld bij de boer zelf haal zitten onder de blubber. Onze schorseneren komen uit eigen tuin. En ja hoor Jeanette, Klaas gniffelt in zijn knuistje

 4. Petra

  Geweldig !!
  Ennuh….ik heb beeld 🤣🤣🤣🤣
  Trouwens als chippie uit de airfryer is het heerlijk 😋

 5. Sandra

  😂 schorseneren, ook wel ‘ keukenmeiden verdriet ‘, ze zijn weer in opkomst, haha voor mij niet 😉

 6. Bianca

  Hahaah nou smakelijk!!! Ik sla toch maar even over😄

 7. klaas kasma

  dag Jeanette, ik kwam bij toeval je mooie blog tegen. Het is bij jou precies zo gegaan als ik dacht dat het zou gaan bij lezers die dit recept gingen maken. Misschien had had ik er bij moeten schrijven dat je de schorseneren rond moest draaien tijdens het tagliatelleren. En als tip, waarop ik in ons kookatelier bij de cursisten op hamer: LEES EERST HET HELE RECEPT VOOR JE BEGINT TE KOKEN. Nog na lachend een vriendelijke (culinaire?) groet. Klaas Kasma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>